Ga naar de inhoud

Reglementen

Veiligheid

De Stichting doet al het mogelijke om goed voorbereid te zijn op een mogelijke toertocht. De KNSB ziet ook toe op de organisatie o.a. door fiattering van het organisatie-handboek en akkoordverklaring voor een te houden toertocht. Een van de belangrijkste aspecten is de veiligheid van de deelnemers. Daarom is het belangrijk dat de deelnemers zich houden aan de reglementen en aanwijzingen zowel bij de startplaatsen als tijdens de tocht op het traject.

De route is met pijlen uitgezet, wakken en zwakke plekken worden voor zover bekend afgezet met takken of linten. De route wordt onderhouden met sneeuwschuivers, borstels en dagelijks gecontroleerd.

De deelname aan de Molen- en Merentochten geschiedt geheel op eigen risico. 

Deelname en de startlocaties

Elke startlocatie wordt verzorgd door de betreffende ijsclub. Daar kunt u zich inschrijven voor een van de afstanden, ontvangt u een overzichtskaart en een stempelkaart. Na afloop ontvangt u een medaille.

De inschrijving bedraagt € 5,00 voor de jeugd t/m 16 jaar, € 10,00 voor ouder dan 16 jaar,  (ongeacht de afstand). De jeugd wordt geadviseerd onder begeleiding van volwassenen deel te nemen.

Vervoer en parkeren

U wordt verzocht om zoveel mogelijk op de fiets of openbaar vervoer naar uw startlocatie te gaan. Voor het openbaar vervoer kunt u per startlocatie de mogelijkheden bekijken op www.9292.nl. 

Bij de startlocaties is in het algemeen voldoende met borden aangegeven parkeergelegenheid aanwezig. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

GEDRAGSCODE

Verantwoordelijkheid

Deelname geschiedt op eigen verantwoordelijkheid. De Stichting Hollands Merendistrict aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid.

Persoonlijke voorbereiding

Ga er nooit alleen op uit op natuurijs. Als je iets overkomt kan niemand hulp bieden of alarm slaan bij de hulpverleningsdiensten.

Neem een voldoende uitgeruste EHBO-set mee. Wat pleisters en een stukje verband kan soms heel handig zijn om bij je te hebben.

Neem een mobiele telefoon en een rugzak voor reserve kleding mee. Activeer – als uw smartphone daarover beschikt – de locatiefunctie. Dat kan in noodgeval nuttig zijn om de eerste hulp van u of andere schaatsers beter te informeren.

Bezoek onze website www.molenmerentocht.nl en informeer u over de routes, de startlocaties en de actuele ijssituatie.

Route

Neem behalve stempelkaart ook de routekaart mee. Bekijk vóór vertrek de route en kies welk traject en welke afstand je wilt doen. Hou rekening met de conditie, de ervaring van jezelf en van groepsgenoten. Hou rekening met de kinderen.


De route op de routekaart gaat in beginsel “tegen de klok in” en is door middel van pijlen aangegeven.

Onthoud je startlocatie en neem eventueel vóór vertrek de telefoonnummers van de startlocaties op in je smartphone.

Raadpleeg onderweg bij stempelposten de te volgen route want de kruising van routes en keerpunten zijn per gekozen afstand verschillend. Vraag eventueel advies.

Eenmaal onderweg

Let extra op bij bruggen. Bij lage bruggen moet je vaart verminderen en uitkijken dat je je hoofd niet stoot. Zelfs een lichte botsing kan leiden tot ernstige verwondingen. Pas bij een brug ook goed op als je een rugzak op je rug hebt, dat deze niet blijft haken achter de brug.

Houd voldoende afstand van elkaar. Rijd nooit naast elkaar, maar altijd achter elkaar met voldoende (10 meter) tussenruimte.

Wees extra waakzaam bij mist. Je gaat echt de ’mist’ in als je de situatie op het ijs en bij gebrek aan uitzicht niet goed overziet.

Zorg dat je voor het donker thuis bent. In het donker schaatsen is per definitie levensgevaarlijk. Dus overschat jezelf niet, hou je route in de gaten en kies zo nodig en zo mogelijk voor een kortere route. Ga bij twijfel altijd terug. Het is altijd beter veilig terug te keren dan het onbekende risico aan te gaan.